Architectuurstad in de kijker: Kortrijk

Kortrijk heeft niet alleen heel wat te bieden voor liefhebbers van historisch erfgoed. Ook architectuurfanaten komen hier aan hun trekken. We richten de spots op enkele recente architectuurprojecten die vanuit de lucht bijzonder goed tot hun recht komen.


Begraafplaats Hoog Kortrijk aan de Ambassadeur Baertlaan is een ontwerp van twee vermaarde Italiaanse architecten Bernardo Secchi en Paola Vigano (foto’s 1 en 2). Het kerkhof ligt in een vallei ten zuiden van de stad. Elf plateaus voor gedenkstenen werden aangelegd tussen de kam en het dal. Een lange insnijding in het landschap scheidt deze plateaus van de naburige akkers.


De ceremoniële ruimtes en de dienstgebouwen zijn samen met het inkomplein in de helling van het terrein ingewerkt. Door de omgang met de natuurlijke lijnen in het landschap krijgt de begraafplaats een rustig en meditatief karakter. De Tacktoren is een oude brouwerijtoren die verbouwd werd tot een kunstencentrum. Het ontwerp was in handen van de bureaus Beel & Achtergael die ook instonden voor het ontwerp van het nieuwe gerechtsgebouw van Gent. Belangrijkste ingreep was de toevoeging van de transparante gevel waarin de trappen, de lift en het sanitair een onderkomen kregen.


Het gebouw van SD Worx op het Kennedypark naar een ontwerp van het Antwerpse bureau Stramien is een toonbeeld van een energiezuinig en duurzaam bedrijfsgebouw. Een volledig beglaasde zuidgevel zorgt voor maximaal zonlicht dat in de zomer getemperd wordt door de lamellen. De vijver fungeert als buffer voor het regenwater en wordt opgefleurd door houten goten van kunstenaar Marc De Roover.


Het Prado-project van De Smet Vermeulen Architecten kadert in de grondige transformatie van een dichtgeslibde woonzone in Kortrijk. Deze strook met twaalf patiowoningen vormt de overzijde van twee eerder gebouwde bouwblokjes en definieert een semi-publieke straat die het geheel voor wagens en voetgangers ontsluit. De strookwoningen hebben een vrij eenvoudig L-vormig grondplan, waartussen zich dubbelhoge carports bevinden, die meteen ook de ingang van de woningen markeren. Op die manier wordt het grote terrein opgedeeld in kleinere, bewoonbare eenheden.


De meeste van deze foto's en nog tal van andere luchtfoto's van architectuurprojecten in Vlaanderen, vindt u terug in het boek Vlaamse Architectuur vanuit de Lucht dat te koop is in de betere boekhandel of dat u kan bestellen via onze site.» Meer info


naar alle nieuwsartikels