Afscheid van Jo Crepain

Op 20 december nam België afscheid van Jo Crepain, zonder twijfel een van de hoogst aangeschreven hedendaagse ontwerpers. Bij wijze van eerbetoon selecteerden wij een aantal luchtfoto’s die blijk geven van zijn architectonisch talent.


Gedurende heel zijn carrière heeft Jo Crepain een uitzonderlijk oeuvre opgebouwd met een 750-tal referenties en zich daardoor ontwikkeld als een van de meest prominente architecten van België en Nederland. Naast zijn creatieve gaven en rationele opiniegeving, heeft zijn organisatorische en ambitieuze aanpak geleid tot de professionele structuur van het huidig 70-koppig architectenbureau Crepain-Binst, een van de grootste bureaus in Vlaanderen.


Zijn medewerkers blijven onder de huidige noemer alle activiteiten op de huidige locatie voortzetten en verder ontwikkelen. Vlaanderen vanuit de lucht heeft verschillende van de ontwerpen van Jo Crepain vanuit de heli gefotografeerd en was gezien zijn reputatie ook gecharmeerd door het feit dat het bureau van Jo Crepain verschillende exemplaren van ons boek en van onze luchtfoto’s besteld heeft. Bekendste nieuwe realisatie van Crepain vormen zonder twijfel de nieuwe KBC-gebouwen langs het station van Leuven.


Ook in Leuven, meer bepaald in deelgemeente Haasrode, bevindt zich het kantoorgebouw van Telindus, waarvoor Jo Crepain tweemaal de prijs voor "Het beste kantoorgebouw van België" won. Een ander bedrijfsgebouw waarmee hij inde prijzen viel is dat van Renson in Waregem waarin hij ook liet zien dat de principes van duurzaam bouwen hem nauw aan het hart liggen. Jo Crepain was zeker niet enkel actief in de utiliteitsbouw. Ook in de woningbouw heeft hij meermaals gescoord met zijn grensverleggende ontwerpen.


Zo was hij een van de eersten om de uitdaging aan te gaan om een oude watertoren om te bouwen tot woning. Watertoren Moreels in Brasschaat blijft een van zijn meest tot de verbeelding sprekende projecten. Op de onderste foto ten slotte een luchtfoto van het nieuwe stadhuis van Lommel dat terecht aanzien wordt als een van de mooiste moderne stadhuisgebouwen.» Meer info


naar alle nieuwsartikels