Limburg vanuit de Lucht steunt Senegal-project van Rotary Hasselt

De ene gunst is de andere waard. Omdat Noord-Zuid verzekeringen en Democo, twee drijvende krachten achter Rotary Club Hasselt, zich van in het begin achter het project van Limburg vanuit de Lucht geschaard hadden, was Limburg vanuit de Lucht graag bereid om zijn duit in het zakje te doen voor het Senegal-project van Rotary Club Hasselt.


Limburg vanuit de Lucht schreef 380 euro over op de rekening van Rotary Club Hasselt. Peter Van Esser, zaakvoerder van Noord-Zuid Verzekeringen en voorzitter van Rotary Hasselt, trok enkele weken geleden samen met enkele andere Ratariërs naar Senegal voor de inhuldiging van enkele concrete verwezenlijkingen. Hij legt uit wat het Senegal-project precies inhoudt. 'In november 2005 ging een team van 4 Hasseltse clubleden en één vriend uit Rotary Club Hoensbroek naar St. Louis Sénégal. Onze club had besloten het budget voor Internationale Actie te concentreren op een bepaalde plaats in Afrika. Na enig zoeken kwam onze club in contact met de Rotary Club van St Louis Sénégal, die ons aanraadde onze hulp te concentreren op een klein dorp aan de rand van een zijloop van de rivier Sénégal: Minguengue Boye. Het dorp heeft 5000 inwoners, waarvan er 1500 leven aan de bereikbare zijde van dit water.


De grond is er droog en schraal; de enige industrie is de vervaardiging door de dorpsvrouwen van rieten matten. Het dorp leeft in middeleeuwse toestanden; zonder drinkbaar water en in schamele hutten of rudimentaire huizen gebouwd in zelfgemaakte stenen. Het bezoek van het vijfkoppige team toonde aan dat we het best drie aspecten van het dorpsleven zouden aanpakken: de uitbouw van de school, een betere uitrusting van en meer medicijnen voor Case de Santé en het dorp de nodige middelen geven om over een eigen inkomen te beschikken.


De drie clubs besloten dan ook een Matching Grant op te zetten, die drie luiken bevat: een luik 'Case de Santé'; een luik 'School', en een luik 'Landbouw'. In het luik 'Case de Santé' werd de dorpsverpleger uitgerust met meer middelen zoals geneesmiddelen en klein medisch materieel. In het luik 'School' beschikt ieder kind nu over eigen leerboeken en over schrijfgerief. In het luik 'Landbouw' werden er twee hectare grond geïrrigeerd; één voor het telen van groenten en één voor het planten van fruitbomen. De inhuldiging vond plaats tijdens een bezoek van Rotary-leden van onze club einde maart en verliep in een uitbundige sfeer waarbij dans en toespraken elkaar opvolgden en aanvulden. De inhuldiging werd afgesloten door een liedje dat werd gemaakt door de leerlingen van de school en dat volledig werd gewijd aan de Rotary.


Tijdens het bezoek werd er overeengekomen met de club van St. Louis om een nieuwe Matching Grant op te zetten van 32 000 $. De schenkingen werd bekrachtigd met het overmaken van mee gebrachte computers en met het ondertekenen van een charta waarbij het dorp zich engageert om alle ontvangen materieel te onderhouden, niet te verkopen, te beschermen tegen diefstal en te vervangen als het versleten is.


Om dit te bereiken werden er in het dorp diverse beheercomités opgericht om de in het leven geroepen activiteiten ook financieel te beheren. Voor het eerst in hun bestaan beschikken de inwoners van Minguengue Boye nu over een inkomen. Clubs die willen meedoen aan het vervolg van dit programma zijn van harte welkom.'


naar alle nieuwsartikels