A never ending story for Elan Languages

Uniek aan Limburg vanuit de Lucht was zonder meer het meertalig karakter. De bijschriften werden vertaald in zes andere talen waaronder het Chinees en het Russisch. Hiermee vormde het boek ook een mooie illustratie van de taalkundige expertise van het Zolderse vertaalbedrijf Elan Languages.


Translation manager Patrick Simons blikt terug op deze bijzondere opdracht. 'In september van vorig jaar viel er voor Elan Languages een wel heel bijzonder project uit de lucht – en wie ons kent weet dat we al het een en ander gewoon zijn. We zouden nl. een substantiële bijdrage gaan leveren aan een (lucht)fotoboek rond Limburg.


De teksten bij de talrijke foto’s - ingedeeld per thema - zouden maar liefst in 6 talen beschikbaar zijn: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Russisch en Chinees. Een meertalig fotoboek over Limburg? Dan kom je uiteraard vanzelf bij Elan Languages terecht, een op en top Limburgs bedrijf - met internationale allures weliswaar - waarin meertaligheid alledaagse realiteit is. Of we in een dergelijk project geïnteresseerd waren?


We zweefden bij de gedachte alleen al! Gaandeweg bleek al snel hoe allesomvattend dit project eigenlijk was en werden we regelmatig met beide voetjes op de grond gebracht: tekstjes wisselden elkaar in sneltempo af, sommige artikels werden ingekort, gewijzigd, aangevuld, hier en daar kwamen extra teksten op ons af, een voorwoord, een nawoord dat ook nog snel-snel-snel vertaald moest worden … Kortom, onze gelukzalige zweeftocht veranderde soms in een vrije val… zonder parachute!


Maar zoals het met alle grote projecten gaat: op het einde van de rit komt alles netjes op zijn pootjes terecht en kun je niet anders dan met een zekere fierheid terugkijken op een periode waarin vertalers, project managers en proofreaders weliswaar soms tot het uiterste van hun kunnen gedreven worden, maar met steeds dat hogere doel voor ogen: een kwalitatieve bijdrage leveren aan een schitterend project! En het ziet ernaar uit dat het een ‘neverending story’ wordt, want het volgende project dient zich alweer aan. We hadden het niet anders gewild! The sky is the limit!'



» Meer info


naar alle nieuwsartikels