Architectuurstad in de kijker: Leuven

Wie Leuven vandaag vergelijkt met tien jaar geleden, kan enkel beamen dat de stad er enorm op vooruit gegaan is. Zeker vanuit de lucht, want wat dat betreft, is Leuven zonder meer een van de meest fotogenieke steden van Vlaanderen.


Het golvend volumespel van de stationoverkapping, een ontwerp van Samyn & Partners, komt vanuit de lucht optimaal tot zijn recht. Tijdens de architectuurvluchten boven Leuven gaven veel mensen aan dat ze nagenoeg elke dag voorbij het station passeren, maar er geen idee van hadden hoe elegant die overkapping er vanuit de lucht uitziet. Andere indrukwekkende locatie vanuit de lucht is de Philipssite.


Minder dan tien jaar na de teloorgang van Philips Leuven werd de volledige site getransformeerd tot een levendige campus. Behalve Ubizen en een hele rist andere bedrijven zijn ook de politie, het ministerie van Financiën en het postsorteercentrum van Leuven gehuisvest op deze site. Dé eyecatcher is zonder meer de Sportplaza, het colosseum van de Philipssite. Het masterplan van deze site werd uitgetekend door de Gregorio & Partners, samen met Aldo Rossi die jammer genoeg enkele maanden nadien stierf.


Tijdens de vele uren die piloot Tom Ector, fotograaf Marc Sourbron en journalist Rik Neven in de lucht hebben doorgebracht, viel het hen op hoe fotogeniek begraafplaatsen kunnen zijn. De begraafplaats van Kessel-lo, een ontwerp van Ontwerpbureau Pauwels, spant wat dit betreft misschien de kroon. De subtiele combinatie van geometrische lijnen, stijlvolle beplanting en een sober betonnen ceremoniegebouw (ontwerp: Werkplaats voor Architectuur) legt zich vanuit de lucht volledig bloot. Een mooi voorbeeld van een project dat niet op het verlanglijstje stond, maar dat slechts per toeval ontdekt werd en te mooi was om het niet op te nemen in het boek. Ander pareltje vanuit de lucht is de campusbibliotheek aan de Celestijnenlaan.


De Spaanse toparchitect Rafael Moneo verbouwde en breidde de restanten van het oude Celestijnenklooster uit tot een moderne bibliotheek met veel licht en ruimte. Ander geslaagd renovatieproject is de Remysite in Wijgmaal, één van de oudste industriële sites in Leuven. De site rond de Remymolens werd volledig vernieuwd met respect voor de grandeur van weleer.


naar alle nieuwsartikels