Architect in de kijker: Poponcini & Lootens

Regelmatig zullen we in onze newsletter in deze nieuwe rubriek de spots richten op een architectenbureau dat zijn omgeving verrijkt heeft met enkele geslaagde projecten die ook vanuit de lucht gezien mogen worden.


Het bureau Poponcini & Lootens mag de spits afbijten. In het boek Vlaamse Architectuur vanuit de Lucht zijn Poponcini & Lootens vertegenwoordigd met maar liefst vier projecten. Het bekendste project is wellicht dat van Inbev. Eigenlijk gaat het hier om twee verschillende projecten. Het bakstenen gebouw aan de andere kant van de fabriek dateert van enkele jaren geleden en huisvest de nieuwe kantoren.


Het opvallende ellipsvormige gebouw daarvoor werd ook door Poponcini & Lootens ontworpen en vormt het nieuwe labogebouw voor Inbev. Erg fraai, maar weinig bekend omdat het zich in een zone bevindt met weinig circulatie, is het Business Center Kallo in de havenzone van Beveren. Het gebouw omvat onderaan twee bovengrondse parkeerniveaus. Rond de parkeergarage werd een muur opgetrokken zodat de parking nauwelijks zichtbaar is.


Het dak van de parkeergarage doet dienst als werkerf. Het witte kunstwerk is de Brabo-fontein, een sculptuur dat Wim Delvoye specifiek voor dit project ontworpen heeft. Poponicini & Lootens is de jongste jaren erg actief geweest in de onderwijssector. Getuige daarvan de nieuwe Wetenschapscampus Arenberg in Heverlee dat duidelijke gelijkenissen vertoont met het project in Kallo.


Als sierlijke afsluiter nemen we je mee naar Brugge waar het bureau Poponcini & Lootens in het kader van Brugge 2002 samen met West 8 uit Nederland een sierlijke brug ontwierp over het Kanaaleiland.» Meer info


naar alle nieuwsartikels