Thema in de kijker: nieuwe gemeentehuizen

De jongste jaren hebben heel wat stads- en gemeentebesturen met de bouw van een nieuw administratief centrum resoluut de kaart getrokken van vernieuwende en transparante architectuur.


Wij pikten er vijf representatieve voorbeelden uit. Bekendste voorbeeld is wellicht net nieuwe Huis van de Stad dat Jo Crepain ontwierp voor Lommel. Typerend voor Lommel dat op enkele jaren tijd hel wat knappe bouwprojecten in zijn stad liet verrijzen, zoals bijvoorbeeld het Glasmuseum van Samyn & Partners en de Soeverein van Simoni & Scarpa. Aan de andere kant van het land bevindt zich het nieuwe gemeentehuis van Zedelgem, naar een ontwerp van architectuur.be en Snoeck & Partners.


 In het midden de centrale lichtstraat die veel daglicht in het gebouw brengt. De gevels van het nieuwe gemeentehuis van Heusden-Zolder, een ontwerp van A2O, bestonden volledig uit glas waarbij transparante delen afgewisseld werden met niet-doorzichtige delen. Door problemen met de klimatisatie zien de gevels er vandaag evenwel heel anders uit. Het nieuwe gemeentehuis van Bonheiden ontworpen door Van Broeck & Meuwissen, heeft net als het daarlangs gelegen cultuurcentrum Blikveld sterke voor- en tegenstanders. Over de esthetische waarde van het gebouw lopen de meningen in Bonheiden nogal uiteen.


Sommige inwoners hebben hun nieuw gemeentehuis bedacht met troetelnaampjes als Alcatraz of Guantanamo, omwille van de opvallende metalen rasters voor de ramen. Anderen vergelijken het gebouw met een gigantische duiventil. Architectuurliefhebbers zijn wel in de wolken over het project dat zelfs genomineerd werd voor de Belgian Building Awards 2007. Het stadhuis dat Storme Van Ranst ontwierp voor Koksijde, moet je zeker aan de binnenzijde gezien hebben.


Eyecatcher hier is het grote ei waarin zich de raadszaal bevindt. Maar ook vanuit de lucht mag het nieuwe gemeentehuis gezien worden. Dan zie je ook duidelijk de structuur van de sheddaken.


naar alle nieuwsartikels